IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До свидания, McDonald’s, Coca-Cola! До свидания, капитализм в России*

Четири големи западни марки, някои от които са определяли икономическото развитие на Русия в продължение на десетилетия, се оттеглят с един замах

15:51 | 09.03.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Съветски милиционер съблюдава опашката от хора, чакащи да влязат в новооткрития McDonald&rsquo;s&nbsp;&nbsp;на улица &quot;Горки&quot; в Москва през 1990 г. <em>Снимка: Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images</em></p>

Съветски милиционер съблюдава опашката от хора, чакащи да влязат в новооткрития McDonald’s  на улица "Горки" в Москва през 1990 г. Снимка: Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

След инвазията в Украйна много компании прекратиха дейността си в Русия - в знак на протест или заради санкциите. Критиките към компаниите, които не са направили това, се увеличиха рязко напоследък. В интернет се появиха призиви за бойкот, а инвеститорите също се включиха. И изведнъж решенията се взеха много бързо: американските компании McDonald's, Starbucks и Coca-Cola обявиха през няколко часа, че засега прекратяват дейността си в Русия. Pepsico също възнамерява да ограничи сериозно дейността си.

Четири големи западни марки, някои от които са определяли икономическото развитие на Русия в продължение на десетилетия, се оттеглят с един замах.

Преустановяването на дейността на McDonald’s – считана за емблематичен бранд и лице на американския капитализъм, е исторически обрат за веригата за бързо хранене, която се превърна и в лице на глобализиращия се руски бизнес. С появата си през 1990 г. в Москва, която тогава бе част от Съветския съюз, компанията се превърна в мощен символ на възхода на капитализма над комунизма. В първия ден от работата на ресторанта на опашка са чакали 30 000 души. В последните часове на вчерашния ден в Telegram бяха разпространени снимки с огромни опашки пред обекти на веригата, а днес в сайтове за обяви се предават сандвичи, сосове и менюта. 

Днес, въпреки че само около 2% от всички ресторанти на McDonald's са в Русия или Украйна, на тях се падат около 9% от световните приходи, най-вече поради факта, че повечето от тях са пряка собственост и се управляват от McDonald's.

И така - McDonald's затваря своите 850 филиала в Русия до второ нареждане. За компанията в Русия работят 62 хил. души. Досега най-голямата компания за бързо хранене в света не коментираше войната в Украйна, но сега главният изпълнителен директор Крис Кемпчински зае твърда позиция. Поради ценностите на компанията тя „не може да игнорира ненужното човешко страдание, което се случва в Украйна", обяснява той в имейл до служителите. Според него спирането на дейността е било необходимо, въпреки че McDonald's присъства в Русия от над 30 години и обслужва милиони клиенти всеки ден.

Миналата седмица анализаторът на Cowen Inc. Андрю Чарлз заяви, че експозицията към Русия и Украйна е „несъществена" за McDonald's въпреки голямата част от приходите. Това е така, защото на тези страни се падат по-малко от 3% от оперативната печалба, или 311 млн. долара от 10,4 млрд. долара оперативна печалба, която McDonald's отчете през миналата година.

Джеймс Ръдърфорд, анализатор в Stephens, заяви, че решението на веригата да се откаже от продажбите и да продължи да плаща на персонала „може временно да предизвика по-изразено въздействие върху оперативната печалба“. Това обаче може да бъде поне частично компенсирано от обезценяването на рублата спрямо долара, пише той в изследователска бележка.

 

Кореспондентът на BBC в Москва Стив Розенберг e сред многото, които коментираха значението на решението.

Той написа в Twitter: „През 1990 г. бях на опашката, когато McDonald’s откри първия си ресторант в Москва: когато железните завеси се срутваха и Русия приемаше Запада. Днес McDonald's обяви, че временно затваря своите 850 ресторанта в Русия. Изключително символично“.

„McDonald’s затваря в Русия...О, вкусотията на млечния шейк, първият ми вкус за Америка в московския McDonald’s в началото на 90-те години. Докато мама чакаше в американското посолство, за да подаде документите ни за бежанци, баба и аз стояхме на виещата се опашка пред McDonald’s“, пише пък Юлия Чернова, репортер за Wall Street Journal.

Някои цитираха „теорията за мира в McDonald’s" - идеята, изложена за първи път от колумниста на New York Times Томас Фридман, че две страни, в които има McDonald’s, никога няма да започнат война.

Pepsi продава продуктите си в Русия вече повече от 60 години и генерира там около 4% от приходите на цялата си група. При конкурента Coca-Cola този дяп е много по-нисък – 1% до 2%, но и той има дълга традиция в Русия.

Навлизането на Coca-Cola през 1992 г., след разпадането на Съветския съюз пренесе войната за напитката в Русия. През 2002 г. PepsiCo открива там първия си завод за снаксове. След това конкуренцията се пренесе върху соковете. През 2005 г. Coca-Cola купува производителя на плодови сокове Multon Co. за около 500 млн. долара, а през 2009 г. PepsiCo придобива за 2 млрд. долара предприятието за производство на плодови и зеленчукови сокове OAO Lebedyansky. Coca-Cola се противопостави на това, като купи Nidan Soki, друг голям производител на сокове.

След това през 2011 г. PepsiCo купува OAO Wimm-Bill-Dann. Сделката беше второто по големина придобиване на PepsiCo след покупката на Quaker Oats Co. през 2001 г. и утвърди PepsiCo като най-големия бизнес с храни и напитки в Русия и лидер на бързо развиващия се пазар на млечни продукти в страната. PepsiCo заяви, че е направила придобиването, защото е търсила растеж на развиващите се пазари и е искала да разшири дейността си в областта на по-здравословните храни и напитки. Компанията очакваше по онова време Русия да осигури около 5 млрд. долара годишни приходи.

След като Русия нахлу в Крим през 2014 г., рублата се срина и Русия изпадна в рецесия, която навреди на руския бизнес както на PepsiCo, така и на бизнеса на бутилиращата компания на Coke там - Coca-Cola HBC.

Компанията за бързо хранене Yum! Brands, която е собственик на KFC и Pizza Hut, например, заяви, че повече няма да инвестира в Русия и ще затвори клоновете, които управлява сама. Групата също така заяви, че печалбaтa от магазините в Русия ще бъдe използванa за хуманитарни цели. Въпреки това повечето от около 1000 магазина KFC и 50 пицарии се управляват от франчайзополучатели.

Най-голямата верига кафенета в света Starbucks също спира дейността си в Русия в светлината на руската агресивна война. „Решихме да преустановим всички бизнес дейности в Русия", обяви главният изпълнителен директор на Starbucks Кевин Джонсън в писмо до служителите. Според анализатори Starbucks има около 130 магазина в Русия, управлявани от лицензополучатели. Още в петък главният изпълнителен директор на Starbucks Джонсън осъди нападението на Русия над Украйна като ужасяващо.

Американската компания за производство на напитки и храни Pepsico пък ще намали значително дейността си в Русия, но не напълно. Компанията заяви, че временно ще преустанови продажбата и производството на безалкохолни напитки като Pepsi, 7Up и Mirinda. Освен това Pepsico ще спре инвестициите и всички рекламни и маркетингови дейности в Русия. Въпреки това групата иска да продължи да предлага артикули за ежедневна употреба, като например млечни продукти или бебешки храни, обясни главният изпълнителен директор Рамон Лагуарта. В този случай Pepsico има „хуманитарна" отговорност, твърди той.

*Довиждане, McDonald’s, Coca-Cola! Довиждане, капитализъм в Русия (от руски)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
Чудно съвпадение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
Малеее, ша ги уморят от глад и жад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
мен конкретно ме освободи твоята уста... но не мисля че съм специален, въпреки че го каза след като ти дадох 5 лева!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, аз не ходя в Макдоналдс, но за рашастанци това е изискан ресторант. :) А и те са само една от огромното множество фирми, които се изнасят. Сега ще ходят на фаст фууд от гречка с кефир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
andy
преди 2 години
Аз ходя само да пикая там. Единственото безопасно и полезно нещо по тези места!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 8
ing5rov
преди 2 години
видин е освободен от австроунгарци нали ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 2 години
учи историята ни и не се излагай... освободили ни били!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
интересен поглед върху капитализма ... и след като "символите " му се разкарат от Русия , какво после , а , Бойчо ... сигурно ше се възстанови "комунизма" ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Нашите нямат общо с руските, у нас за купени франчайзите, докато макдоналдс мисля, че сами управляваха веригата в Русия. Като цяло заради различните хранителни разпоредби в ЕС, спрямо САЩ, вкуса на *** тук и в САЩ, нямат общо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 6
otgorata
преди 2 години
Сега руските вериги за бързо хранене са на върха на щастието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още